John Baars

Framgångsrikt test av ny behandling för bättre klövhälsa

Det har sedan länge funnits ett stort behov av att jobba med förebyggande klövvård för att förhindra sjukdomar, smitta och skador bland boskap. Det har också kommit en hel del hjälpmedel för det arbetet. Vad som däremot saknats har varit en smidig och effektiv metod som inte tar för mycket tid eller görs på bekostnad av boskapens tillvaro. John Baars är lantbrukare i Västerbotten och har testat en ny behandling för bättre klövhälsa och ser positivt på både metoden och resultatet.

Eskilsbäcken Baars gård i Västerbotten ägs av John och Anne Baars från nederländska Utrecht. Planerna på en gård hemma i Holland lade de bakom sig för att i stället bli mjölkbönder i Robertsfors. De tror på en ljus framtid som bönder och bygger också ut för att rymma fler djur.

John har jobbat som rådgivare i Utrecht under många år och hjälpt andra gårdar att utvecklas. Han har ett stort intresse av att prova och utvärdera nya metoder och produkter som han tror på. Dels för att hänga med i utvecklingen, dels för att se om produkterna verkligen fungerar att använda i en besättning – det vill säga både ge resultat och vara enkla att använda. Sin nyfikna anda trogen ville John gärna testa den nya behandlingen för bättre klövhälsa då han fick höra talas om den.

Nöjd med resultatet

Behandlingen John provat heter Bostec Curatura Spray och är ett CE märkt desinfektionsmedel för veterinärhygien. John använde produkten på sina mjölkkor två gånger i veckan mellan två verkningsperioder. Under testperioden användes inget annat klövbad och korna behandlades i samband med utfodring, och under den vanliga rundan Johan gör för att titta till sina djur.

– Resultatet efter testperioden visade att vi hade halverat antalet bandage trots att vi hade nio fler kor i besättningen, så jag är nöjd säger John.

Smidigt och med stort intresse – hos korna

Produkten är ett pulver som blandas med vatten i en 10-litersspruta med arbetstryck och John tycker att det är en smidig metod.

– Sprutan sätter jag på ryggen och den är har ett långt sprutmunstycke som gör att jag aldrig behöver utsätta mig för risken att bli sparkad och korna störs inte heller av att jag är där.

Lösningen har John spolat rikligt på fram- och baksidan av klövarna så att även klövspalten rengjorts och behandlats.

– Jag har också spolat rent olika skador på huden på både kalvar, ungdjur och kor, och de har läkt ut fint, berättar John. Och när jag tar på mig den blänkande sprutan på ryggen och går runt har jag fått följe av intresserade kor, de verkar gilla att det blänker.

 

Information:

Produkten som testats heter Bostac Curatura Spray och finns på Prevly.se

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *